10/8/20

L'esdevenir de les coses està supeditat a la millor harmonia i equilibri general

HA ARRIBAT EL MOMENT

Tot té el seu ritme, tot precisa del seu aprenentatge i, necessàriament, tot esdevé en harmonia amb tothom.

Allò que a un pot interessar o pot desitjar ha d'encaixar en mil i una circumstàncies diferents que, d'una o altra manera, afecten altres. Per això és indispensable esperar el moment més adequat arribat el qual tot es produeix de forma suau i harmoniosa.

Però a la mínima senyal que ha arribat l'hora, cal llançar-se sense titubejos, confiats i directes a la tasca que estàvem esperant i així aconseguir arribar a la meta proposada.

Quantes vegades deixem escapar l'ocasió perquè quan aquesta es presenta "no estem preparats" o ens sembla un risc excessiu i dubtem. És clar que res se'ns ofereix talladet i mastegat però, si de veritat volem alguna cosa, tota la nostra energia ens projectarà cap a ella i el nostre esforç es traduirà en l'assoliment de la mateixa.


És comprensible que la por ens tenalli davant la perspectiva d'un nou rumb en la nostra vida, però val la pena tancar els ulls i fer el salt i a l'obrir-los de nou ens trobarem en una altra riba amb les noves experiències i sensacions que ens estaven esperant.

La vida és per viure-la no per patir-la. Si una situació o circumstància no és del nostre grat, en la nostra mà està canviar-la. Tenim el deure de ser feliços i només a cadascun competeix la recerca de la seva felicitat.

No ens adonem que les coses essencials succeeixen al marge de la nostra voluntat, tot i que nosaltres les activem. Per l'acció voluntària entre un home i una dona neix una nova vida, però el procés i desenvolupament del nou ésser es produeix de forma autònoma.

Igual podem parlar d'altres aspectes banals com el cabell, que rep moltes cures i se li apliquen formes i colors diversos però la seva existència i creixement està fora del nostre abast.

Nosaltres decidim el que volem però després no depèn de nosaltres que s'aconsegueixi ja que hi ha infinitat de circumstàncies interrelacionades que influeixen en el desenllaç. Allò de "l'home proposa i Déu disposa" és una aproximació al fet d'estar immersos en un "tot intel·ligent" que és al capdavall qui decideix el temps i la forma en l'esdevenir de totes les coses amb l'objectiu de mantenir la millor harmonia i equilibri general.

Tot té el seu punt crític: l'aigua bull a la temperatura de cent graus o es gela a partir dels zero graus. Per tant entre zero i cent graus hi ha un marge molt ampli de "llibertat" però, arribats a algun dels dos extrems, la llei natural actua inflexible: l'aigua s'evapora o es solidifica.

Amb l'exemple exposat, situem en el seu just terme la llibertat de l'home, sotmès, com tot el que existeix, a les inexorables lleis naturals. Aquestes afecten tant a aspectes físics com mentals. En aquest segon cas podem incloure la incidència que en la vida de les persones tenen les emocions, els desitjos, les dependències, les inclinacions, els temors, els prejudicis i, en definitiva, tots els pensaments i sentiments que anem creant i projectant.

La ubicació de l'ésser humà en aquest "tot intel·ligent" no per colpidora sembla menys certa. Vegem sinó la relació entre un ens viu autosuficient, encara que de mida ínfima, com és una cèl·lula del cos respecte al tot que representa un ésser humà intel·ligent. La cèl·lula ignora que forma part d'una superestructura amb vida pròpia i es limita a realitzar les seves funcions especialitzades en l'àmbit que es troba sense qüestionar-se cap dilema.

L'ésser humà, davant la immensitat de l'univers, es pregunta que hi ha més enllà i es sorprèn al no poder dominar tot el que l'envolta. No li queda una altra opció que reconèixer les seves limitacions i exercir el seu marge de llibertat en tot allò que estigui al seu abast per deixar-se portar pel corrent de la Vida que li farà arribar el més convenient en el context de l'harmonia general.

Si prenem el període vital com un espai de temps sense continuïtat, ens semblaran fins a cert punt lògiques les actituds de treball i lluita per tal d'aconseguir béns materials i reconeixement social al preu que sigui per allò de "per quatre dies que som aquí .. . "

Per contra, si creiem en la nostra transcendència, enfocarem la nostra energia en la direcció de l'aprenentatge en el seu sentit més ampli, abastant tots els camps i nivells. Les necessitats bàsiques del viure quotidià ocuparan una part del nostre interès que s'orientarà, en la seva major part, a la descoberta de la nostra veritable realitat i al desenvolupament de totes les nostres capacitats en benefici propi i dels altres.

Joan Martí
elcamidelavida@gmail.com


No hay comentarios:

Publicar un comentario